Afpsykiatrisering i terapi...

Problemet med at diagnosticere sindet

Når man falder ned i et dybt, mørkt hul, eller når man står over for store psykiske udfordringer, så leder man efter svar. Den psykiatriske model for psykisk lidelse giver et svar. Psykiateren eller psykologen tæller dine ‘symptomer’ ud fra en manual og stiller så en diagnose, der skal anvise behandling. Der er dog to grelle problemer forbundet med dette:

1) Diagnoserne beskriver kun modeller for mønstre af tanker, følelser og adfærd, der har en tendens til at optræde sammen. Modellerne er desværre ikke særlig holdbare i videnskab eller praksis. De kan videnskabeligt set på ingen måder sidestilles med somatiske diagnoser. Behandlinger anvist på baggrund af diagnoser risikerer derfor let at blive unødige eller ligefrem skadelige.

2) Behandlingerne er evidensmæssigt ikke særligt effektive, især ikke i forhold til langsigtet bedring. Psykiatrien lykkes ikke særlig godt med at skabe de forandringer, som kan føre folk tilbage til meningsfulde, kreative, produktive liv.

"Diagnoselettelse"

Når man er fanget i stor lidelse, udfordring eller mørke leder man efter svar.

“Hvorfor sker det her for mig?”

“Hvad er der galt med mig?” 

“Hvornår bliver det bedre?

Og dér giver psykiatrien længe savnede svar. Vi ved fra smertepatienter, at de oplever lindring, bare de får svar på, hvad der er galt med dem, selv uden nogen behandling. Svar giver lettelse. Men den lettelse, som psykiatrien kan tilbyde, er ofte dyrt købt i form af langtidsinvaliderende psykofarmaka og livshæmmende, sygeliggjorte selvforståelser.

At slippe den diagnostiske selvforståelse

Afpsykiatrisering er ikke en metode i sig selv, men en udforskning af dine måder at tænke, føle og skabe mening i tilværelsen. I den proces frigør de fleste personer, der har opfattet sig selv som psykisk syge, sig fra den sygeliggjorte selvopfattelse. 

Gennem små sejre og nye indsigter bygger vi langsomt en anden fortælling op om dig, hvor du ikke er bundet til en syg hjerne, men hæmmet af negative oplevelser og prægninger. Og sidstnævnte kan man heldigvis bearbejde, forstå og frigøre sig fra.

Afpsykiatrisering - et friere liv

Afpsykiatrisering er én af vejene, der kan føre til et friere liv. Måske især i et samfund, der er så indhyllet i sygdomsforståelsen, som vores er lige nu. Så hvad end du står på kanten af en sygemelding, om du går og tænker, at der måske er noget galt med din psyke, eller om du allerede har været igennem behandlingssystemet, så kan afpsykiatrisering hjælpe dig til at finde et mere holdbart svar og en bedre vej fremad.

ER terapeutisk afpsykiatrisering noget for dig?

Tag kontakt via Projekt KUBA, hvis et friere, afdiagnosticeret liv lyder som noget for dig. 

Der tilbydes en uforpligtende telefonsamtale for at afklare, om KUBA-tilgangen kan være et match for dig.

Projekt kuba
projektkuba.dk
kontakt@projektkuba.dk
+45 22545495

Jonas Vennike Ditlevsen
Psykolog
Stifter af Projekt KUBA